Ilse Dragon

De juiste lifestyle kiezen doe je zo!

Hoe moet je omgaan met weerstand?

2 min gelezen
Omgaan met weerstand

Veranderingen in het leven kunnen soms best lastig zijn. Het iets heel groots zijn zoals verhuizen of een verandering op het werk, of kleine veranderingen zoals een nieuwe collega. Voor sommige mensen kan dit nog best lastig zijn om te accepteren en om er dus aan te wennen. Hoe moet je dan omgaan met weerstand? Dat kan op verschillende manieren. Eerst moet je kijken waar de weerstand zit. Mocht je namelijk niet weten waar het probleem zit dan is het ook lastig om dit op te lossen. Een van de oorzaken kan zijn de angst voor het onbekende. Veel mensen vinden het namelijk fijn om te weten wat er allemaal gebeurt en hoe alles werkt. Mocht daar iets in gaan veranderen gaat het vertrouwde gevoel weg en zal het dus erg onwennig zijn. Dit heeft dan veel tijd nodig om aan te wennen zodat alles weer loopt zoals eerst.

Omgaan met weerstand

Faalangst

Een van de andere redenen van weerstand is faalangst. Wanneer mensen iets nieuws moeten gaan doen kunnen ze dit eng vinden, hoe moet je dan omgaan met weerstand? Eigenlijk komt het er op neer door niet teveel tegelijk voor te schuiven. Wanneer je namelijk in een keer een hele boel nieuwe informatie en nieuwe werk voorlegt kan dit overweldigend zijn en bij mensen met faalangst is dat geen goede combinatie.

Als werkgever

Wil je weten hoe je als werkgever het best kunt omgaan met weerstand dan kun je hier het beste een beetje onderzoek naar doen. Een paar dingen die je wel kunt doen is bijvoorbeeld geduldig zijn met het personeel wat weerstand biedt. Vertel ze ook waarom er dingen gaan veranderen zodat ze begrip kunnen hebben voor jouw situatie. Erken ook de de gevoelens van de werknemer zodat ze zich echt begrepen voelen. Dat is eigenlijk het begin van het omgaan met de weerstand.

Meer verhalen